Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z owocami ,zaskoczy każdego z domowników.Zapraszam na film.
Ze składnikow na ciasto zagnieść ciasto , wyrobic 10 minut. następnie zwinąć w folię ,wstawić na 30 minut do lodowki.
Budyń ugotwać jak pisze na opakowaniu, przelać do większego naczynia i ostudzić co jakiś czas mieszając . Do ostudzonego budyniu dodać serek mascarpone i cukier puder,zmiksować dobrze mikserem na koniec dodać pokrojoną gorzką czekoladę. Zamieszać łyżką przykryć folią i wstawić do lodówki. Na mase należy przykleić folie ,aby nie powstała skorupka.
Schłodzone ciasto rozwałkować . Formę o średnicy 28 centymetrów wysmarować masłem i opruszyć mąką. Wylepić formę ciastem ,ciasto nakluć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia na papier wysypać 300 g suchej fasoli i tak przygotowana formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni funkcja góra dół. Ciasto wstawiamy na środkową półkę. Pieczemy przez 15 minut. Po pietnastu minutach ciasto wyciągamy z piekarnika ,fasolę i papier usuwamy z ciasta , ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na jeszcze 5 do 8 minut ,aby nam się lekko podpiekło. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na ostudzone ciasto wykładamy naszą masę stracciatella , ukladamy owcoce (kładzimy owoce sezonowe)zimą inne niz latem. Układamy wg uznania.
Teraz zabieramy sie za naszą glassę z cukru i żelatyny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie kilka minut. Następnie odcisnąć ,wrzucić do gorącej wody wsypać cukier postawić na malym ogniu i zamieszać ,aż się rozpuści ,dodać skórkę okrojona z pół cytryny.Zestawić z gazu ,zamieszać i przecedzić ,podczekać ąż ostygnie.
Ostudzona glassą z cukru i żelatyny posmarować pędzelkiem kuchennym nasze owoce , tartę wstawić do lodówki Przed serwowaniem wyciągnąć 5 minut wcześniej. Tartę możemy trzymać w lodówce 48 godzin i nie straci na swoim uroku.
UWAGA .Jeśli glassa żelatyny zgęstnieje zbyt mocno,wystarczy postawić na ogniu i lekko podgrzać ,aby zrobiła się płynna i wówczas smarować pędzelkiem owoce.
ps.tak we Włoszech smaruje się owoce na ciastach z owocami typu tarty. Owoce utrzymują cały czas piękny blask.
Zapraszam na film.
Zapraszam na moje przepisy do mojej ksiązki kulinarnej na smakerze.
Buon appetito!
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 331
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1778
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17475
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 465
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 331
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1778
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17475
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 465
Składniki
Ze składnikow na ciasto zagnieść ciasto , wyrobic 10 minut. następnie zwinąć w folię ,wstawić na 30 minut do lodowki.
Budyń ugotwać jak pisze na opakowaniu, przelać do większego naczynia i ostudzić co jakiś czas mieszając . Do ostudzonego budyniu dodać serek mascarpone i cukier puder,zmiksować dobrze mikserem na koniec dodać pokrojoną gorzką czekoladę. Zamieszać łyżką przykryć folią i wstawić do lodówki. Na mase należy przykleić folie ,aby nie powstała skorupka.
Schłodzone ciasto rozwałkować . Formę o średnicy 28 centymetrów wysmarować masłem i opruszyć mąką. Wylepić formę ciastem ,ciasto nakluć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia na papier wysypać 300 g suchej fasoli i tak przygotowana formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni funkcja góra dół. Ciasto wstawiamy na środkową półkę. Pieczemy przez 15 minut. Po pietnastu minutach ciasto wyciągamy z piekarnika ,fasolę i papier usuwamy z ciasta , ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na jeszcze 5 do 8 minut ,aby nam się lekko podpiekło. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na ostudzone ciasto wykładamy naszą masę stracciatella , ukladamy owcoce (kładzimy owoce sezonowe)zimą inne niz latem. Układamy wg uznania.
Teraz zabieramy sie za naszą glassę z cukru i żelatyny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie kilka minut. Następnie odcisnąć ,wrzucić do gorącej wody wsypać cukier postawić na malym ogniu i zamieszać ,aż się rozpuści ,dodać skórkę okrojona z pół cytryny.Zestawić z gazu ,zamieszać i przecedzić ,podczekać ąż ostygnie.
Ostudzona glassą z cukru i żelatyny posmarować pędzelkiem kuchennym nasze owoce , tartę wstawić do lodówki Przed serwowaniem wyciągnąć 5 minut wcześniej. Tartę możemy trzymać w lodówce 48 godzin i nie straci na swoim uroku. UWAGA .Jeśli glassa żelatyny zgęstnieje zbyt mocno,wystarczy postawić na ogniu i lekko podgrzać ,aby zrobiła się płynna i wówczas smarować pędzelkiem owoce. ps.tak we Włoszech smaruje się owoce na ciastach z owocami typu tarty. Owoce utrzymują cały czas piękny blask. Zapraszam na film. Zapraszam na moje przepisy do mojej ksiązki kulinarnej na smakerze. Buon appetito!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Desery
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 319
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Pl...
Odsłon: 273