Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z owocami ,zaskoczy każdego z domowników.Zapraszam na film.
Ze składnikow na ciasto zagnieść ciasto , wyrobic 10 minut. następnie zwinąć w folię ,wstawić na 30 minut do lodowki.
Budyń ugotwać jak pisze na opakowaniu, przelać do większego naczynia i ostudzić co jakiś czas mieszając . Do ostudzonego budyniu dodać serek mascarpone i cukier puder,zmiksować dobrze mikserem na koniec dodać pokrojoną gorzką czekoladę. Zamieszać łyżką przykryć folią i wstawić do lodówki. Na mase należy przykleić folie ,aby nie powstała skorupka.
Schłodzone ciasto rozwałkować . Formę o średnicy 28 centymetrów wysmarować masłem i opruszyć mąką. Wylepić formę ciastem ,ciasto nakluć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia na papier wysypać 300 g suchej fasoli i tak przygotowana formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni funkcja góra dół. Ciasto wstawiamy na środkową półkę. Pieczemy przez 15 minut. Po pietnastu minutach ciasto wyciągamy z piekarnika ,fasolę i papier usuwamy z ciasta , ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na jeszcze 5 do 8 minut ,aby nam się lekko podpiekło. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na ostudzone ciasto wykładamy naszą masę stracciatella , ukladamy owcoce (kładzimy owoce sezonowe)zimą inne niz latem. Układamy wg uznania.
Teraz zabieramy sie za naszą glassę z cukru i żelatyny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie kilka minut. Następnie odcisnąć ,wrzucić do gorącej wody wsypać cukier postawić na malym ogniu i zamieszać ,aż się rozpuści ,dodać skórkę okrojona z pół cytryny.Zestawić z gazu ,zamieszać i przecedzić ,podczekać ąż ostygnie.
Ostudzona glassą z cukru i żelatyny posmarować pędzelkiem kuchennym nasze owoce , tartę wstawić do lodówki Przed serwowaniem wyciągnąć 5 minut wcześniej. Tartę możemy trzymać w lodówce 48 godzin i nie straci na swoim uroku.
UWAGA .Jeśli glassa żelatyny zgęstnieje zbyt mocno,wystarczy postawić na ogniu i lekko podgrzać ,aby zrobiła się płynna i wówczas smarować pędzelkiem owoce.
ps.tak we Włoszech smaruje się owoce na ciastach z owocami typu tarty. Owoce utrzymują cały czas piękny blask.
Zapraszam na film.
Zapraszam na moje przepisy do mojej ksiązki kulinarnej na smakerze.
Buon appetito!
Ciasto harataniec jest niezwykle pyszne, kruche ciasto z powidłami, masą sero...
Odsłon: 2746
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 58
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 60
Ciasto harataniec jest niezwykle pyszne, kruche ciasto z powidłami, masą sero...
Odsłon: 2746
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 58
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 60
Składniki
Ze składnikow na ciasto zagnieść ciasto , wyrobic 10 minut. następnie zwinąć w folię ,wstawić na 30 minut do lodowki.
Budyń ugotwać jak pisze na opakowaniu, przelać do większego naczynia i ostudzić co jakiś czas mieszając . Do ostudzonego budyniu dodać serek mascarpone i cukier puder,zmiksować dobrze mikserem na koniec dodać pokrojoną gorzką czekoladę. Zamieszać łyżką przykryć folią i wstawić do lodówki. Na mase należy przykleić folie ,aby nie powstała skorupka.
Schłodzone ciasto rozwałkować . Formę o średnicy 28 centymetrów wysmarować masłem i opruszyć mąką. Wylepić formę ciastem ,ciasto nakluć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia na papier wysypać 300 g suchej fasoli i tak przygotowana formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni funkcja góra dół. Ciasto wstawiamy na środkową półkę. Pieczemy przez 15 minut. Po pietnastu minutach ciasto wyciągamy z piekarnika ,fasolę i papier usuwamy z ciasta , ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na jeszcze 5 do 8 minut ,aby nam się lekko podpiekło. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na ostudzone ciasto wykładamy naszą masę stracciatella , ukladamy owcoce (kładzimy owoce sezonowe)zimą inne niz latem. Układamy wg uznania.
Teraz zabieramy sie za naszą glassę z cukru i żelatyny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie kilka minut. Następnie odcisnąć ,wrzucić do gorącej wody wsypać cukier postawić na malym ogniu i zamieszać ,aż się rozpuści ,dodać skórkę okrojona z pół cytryny.Zestawić z gazu ,zamieszać i przecedzić ,podczekać ąż ostygnie.
Ostudzona glassą z cukru i żelatyny posmarować pędzelkiem kuchennym nasze owoce , tartę wstawić do lodówki Przed serwowaniem wyciągnąć 5 minut wcześniej. Tartę możemy trzymać w lodówce 48 godzin i nie straci na swoim uroku. UWAGA .Jeśli glassa żelatyny zgęstnieje zbyt mocno,wystarczy postawić na ogniu i lekko podgrzać ,aby zrobiła się płynna i wówczas smarować pędzelkiem owoce. ps.tak we Włoszech smaruje się owoce na ciastach z owocami typu tarty. Owoce utrzymują cały czas piękny blask. Zapraszam na film. Zapraszam na moje przepisy do mojej ksiązki kulinarnej na smakerze. Buon appetito!
Przepisy Desery
Desery
Wieloowocowe ciasto serowe bez pieczenia
Desery
Tort poprzeczny bez pieczenia
Desery
Sernik na zimno z mascarpone
Desery
Babka z galaretek
Wieloowocowe ciasto serowe bez pieczenia
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 58
Tort poprzeczny bez pieczenia
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 235