Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z budyniem i owocami lata

Tarta z budyniem i owocami lata

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 152

Pyszna czekoladowa tarta z budyniem i owocami lata to idealna propozycja na letni deser.

Składniki

  • Mąka tortowa 250 g
  • masło zimne 125 g
  • Cukier puder 125 g
  • jajko 1 szt.
  • woda lodowata 1 łyżka
  • Kakao 2 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • Dodatkowo:
  • mleko 3,2% 700 ml
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • Cukier 4 łyżki
  • Czereśnie 250 g
  • Maliny 150 g
  • Porzeczki czerwone 100 g
  • truskawki 4 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z budyniem i owocami lata

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i jajko. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 10-15 minut.

  2. Budynie ugotować według instrukcji na opakowaniu na 700 ml mleka. Wystudzić. Owoce umyć i osuszyć.
    Na wystudzony spód tarty wysmarować budyń. Na budyniu ułożyć owoce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń