Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1183
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4837
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1491
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1183
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4837
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1491
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki z cukrem. Zagniatamy ciasto, dodając jedno surowe, zimne żółtko i sok z cytryny. Zagniatamy na gładkie, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki. Przygotowujemy budyń ,250 ml mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym i olejkiem . W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniu. Gdy zacznie się gotować mleko, wlewamy mieszaninę ciągle mieszając, zagotowujemy, odstawiamy do ostudzenia. Na blaszkę od tarty wkładamy ciasto, robiąc 1,5 cm wyższe boki. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200°C, pieczemy przez 15 minut. Wykładamy z piekarnika, rozsmarowujemy na ciepłym spodzie budyń. Na wierzchu układamy gruszki obrane, wydrążone i pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut w zależności od twardości gruszek. Jeśli gruszki są mało słodkie to możemy je oprószyć przed włożeniem do piekarnika cukrem pudrem.