Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2480
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1878
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1628
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1572
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2480
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1878
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1628
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1572
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki z cukrem. Zagniatamy ciasto, dodając jedno surowe, zimne żółtko i sok z cytryny. Zagniatamy na gładkie, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki. Przygotowujemy budyń ,250 ml mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym i olejkiem . W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniu. Gdy zacznie się gotować mleko, wlewamy mieszaninę ciągle mieszając, zagotowujemy, odstawiamy do ostudzenia. Na blaszkę od tarty wkładamy ciasto, robiąc 1,5 cm wyższe boki. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200°C, pieczemy przez 15 minut. Wykładamy z piekarnika, rozsmarowujemy na ciepłym spodzie budyń. Na wierzchu układamy gruszki obrane, wydrążone i pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut w zależności od twardości gruszek. Jeśli gruszki są mało słodkie to możemy je oprószyć przed włożeniem do piekarnika cukrem pudrem.