Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z jabłkami i dużą kruszonką

Tarta z jabłkami i dużą kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1428

Dodano:

Odsłon: 389

Ciasto kruche do przygotowania tarty jest szybkie i proste. Moja tartę przygotowałam z jabłkami pokrojonymi w kawałki i dużymi kulkami kruszonki.

Składniki

  • Ciasto: Mąka krupczatka (400g), Margaryna palma lub mleczna z Kruszwicy (200g), Cukier (100g), Jajko (1 szt.)
  • Jabłka, cynamon.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z jabłkami i dużą kruszonką

Przygotowanie

  1. CIASTO NA TARTĘ (szczegółowo opis w moim przepisie CIASTO KRUCHE NA TARTE SŁODKĄ):
    1. Odważam mąki krupczatki ok. 300g i wsypuję do misy robota. Zimną margarynę (nie zamrożoną) siekam i wrzucam do mąki. Dodaję jajko i cukier. Urabiam robotem i dosypuję jeszcze trochę mąki (ale nie całe pozostałe 100g, gdyż część zostawiam do podsypania stolnicy przy wałkowaniu).
    2. Ciasto przekładam na stolnicę, dzielę na 2/3 i 1/3 i szybciutko zarabiam obie części do formy kuli.
    3. Kule przekładam do woreczka foliowego i wkładam do lodówki na ok. 1 godz.
    4. Zimną kulę ciasta (na spód) wałkuję na stolnicy wałkiem wypełnionym zimną wodą, podsypując delikatnie pozostałą krupczatką. Foremkę do tarty wykładam papierem do pieczenia i odciskam brzegi formy. Papier do pieczenia kładę na ciasto.
    5. Na wierzch kładę wałek i zawijam na wałku stolnicę z ciastem i papierem do pieczenia (obracam) tak by stolnica znalazła się na górze, ciasto w środku a papier na dole.
    6. Zdejmuję stolnicę a ciasto z papierem wkładam do formy. Dociskam brzegi i spód. Ewentualny nadmiar ciasta wystający poza formę można wykorzystać do wrzucenia na wierzch tarty w formie kruszonki.
    7. Spód dziurkuję za pomocą nakłuwacza do mięs. Na spód kładę papier pieczeniowy, na który rozsypuję kulki ceramiczne (do obciążenia). Wyrównuję je ręką.
    8. Piekarnik nagrzewam do 170 st. C (termo obieg) i wkładam spód. Piekę go 20 min.
    9. Po tym czasie zabieram kulki i dopiekam spód 5-10 min. (zależy jaki ma być twardy).
    10. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.

  2. 11. Dopiero jak spód całkowicie ostygnie można kłaść farsz.
    12. Jabłka kroję w kostkę i posypuję cynamonem ( w przypadku kwaśnych jabłek jeszcze odrobiną cukru). Jabłka można także uprażyć by część się rozpadła.

  3. 13. Pozostałe 1/3 ciasta kruszę w palcach i formuję w małe kuleczki. Sypię na wierzch tarty.

  4. 14. Ciasto dopiekam w piekarniku w 170 st.C (termo obieg) przez 40-45 min.

    Tak wygląda na przekroju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń