Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z jabłkiem i figami

Tarta z jabłkiem i figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 781

Dodano:

Odsłon: 1244

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z orzechami, migdałami, rodzynkami i figi.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • Jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 3 figi świeże
  • łyżka rodzynek
  • łyżka żurawiny
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka cukru
  • łyżka cynamonu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia
  • masło do wysmarowania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z jabłkiem i figami

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki. Dodać rodzynki, żurawinę, płatki migdałowe, orzechy, cynamon, cukier i wymieszać. Dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać.
    Figi pokroić w cienkie plasterki.
    Mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesypać do miseczki. Dodać pokrojone w wiórki masło. Dodać cukier, jajko, śmietanę. Zagnieść ciasto. Schłodzić.
    Na stolnicy rozwałkować ciasto na okrągły placek. Przenieść na blaszkę wysmarowaną masłem. Centralnie nałożyć jabłka. Rozgarnąć tak, żeby brzeg 3-4 cm pozostał czysty.
    Na wierzchu ułożyć cienko pokrojone figi.
    Następnie brzegi ciasta zagiąć do środka.
    Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
    Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nats9511 26 października Jakie figi? świeże czy suszone... Różnica przeogromna... Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń