Do góry

Desery Przepis na:

tarta z kremem cytrynowym i truskawkami

tarta z kremem cytrynowym i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 163

Dodano:

Odsłon: 262

Pyszna tarta na delikatnym kruchym spodzie z cudownym kremem cytrynowym z dodatkiem bezików i świeżych owoców

Składniki

  • składniki na kruchy spód;
  • 1, 1/2 szklanki mąki , 12 dkg masła , 2 łyżki cukru pudru , 1 żółtka
  • składniki na krem cytrynowy;
  • 2 całe jaja , 2 żółtka , skórka otarta z 2 cytryn , sok z 2 cytryn , 15 dkg cukru , 8 dkg masła
  • dodatkowo;
  • mascarpone , małe beziki , truskawki lub inne owoce sezonowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
tarta z kremem cytrynowym i truskawkami

Przygotowanie

  1. z podanych składników zagnieść ciasto , rozwałkować , następnie wylepić nim formę do tarty i włożyć na ok 30 min do zamrażalnika .

  2. w między czasie przygotować krem [można zrobić wcześniej nawet kilka dni i przechowywać go w lodówce]
    jajka i żółtka roztrzepać dodać cukier i wymieszać , umieścić w rondelku, dodać wyciśnięty sok i skórkę z cytryny , dodać masło
    na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając aż zgęstnieje , następnie przetrzeć przez sito.


    gdy krem jet już zimny ucieramy go z mascarpone

  3. ciasto wyjąć z zamrażalnika i upiec na złoty kolor ok. 20 min

  4. kiedy spód wystygnie wykładamy zimny krem , owoce i beziki ,
    praktycznie można od razu zajadać , smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń