Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne połączenie dwóch smaków: czekolady i truskawek! Poza sezonem truskawkowym można je zastąpić innymi owocami.
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2176
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11673
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 137
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2176
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11673
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 137
Składniki
Spód: W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche (mąkę, kakao, cukier, puder, szczyptę soli). Dodajemy do tego żółtko oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz wodę. Energicznie zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Kiedy ciasto będzie już schłodzone, oblepiamy nim dno oraz boki foremki (boki ciasta powinny wystawać poza formę, aby w czasie pieczenia ciasto nie obniżyło się poniżej brzegów blaszki). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do wystygnięcia.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 300 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Czekoladę kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do gorącego mleka (mieszamy, żeby się rozpuściła). Pozostałe zimne mleko mieszamy w osobnym naczyniu z budyniem. Wlewamy to do gorącego mleka z czekoladą (cały czas mieszając, aby nie powstały grudki), zagotowujemy. Zdejmujemy krem budyniowy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy krem budyniowy wystygnie, miksujemy go i dodajemy jogurt naturalny (cały czas miksując). Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzony spód, wyrównujemy. Na wierzch układamy (lekko wciskając) przekrojone na pół truskawki (przekrojoną stroną do góry, aby nie puszczała soku do ciasta). Tartę pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wstawiamy do lodówki.