Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne połączenie dwóch smaków: czekolady i truskawek! Poza sezonem truskawkowym można je zastąpić innymi owocami.
Spód: W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche (mąkę, kakao, cukier, puder, szczyptę soli). Dodajemy do tego żółtko oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz wodę. Energicznie zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Kiedy ciasto będzie już schłodzone, oblepiamy nim dno oraz boki foremki (boki ciasta powinny wystawać poza formę, aby w czasie pieczenia ciasto nie obniżyło się poniżej brzegów blaszki). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do wystygnięcia.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 300 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Czekoladę kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do gorącego mleka (mieszamy, żeby się rozpuściła). Pozostałe zimne mleko mieszamy w osobnym naczyniu z budyniem. Wlewamy to do gorącego mleka z czekoladą (cały czas mieszając, aby nie powstały grudki), zagotowujemy. Zdejmujemy krem budyniowy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy krem budyniowy wystygnie, miksujemy go i dodajemy jogurt naturalny (cały czas miksując). Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzony spód, wyrównujemy. Na wierzch układamy (lekko wciskając) przekrojone na pół truskawki (przekrojoną stroną do góry, aby nie puszczała soku do ciasta). Tartę pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wstawiamy do lodówki.
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 266
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 87
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 22
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3229
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3472
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 266
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 87
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 22
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3229
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3472
Składniki
Spód: W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche (mąkę, kakao, cukier, puder, szczyptę soli). Dodajemy do tego żółtko oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz wodę. Energicznie zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Kiedy ciasto będzie już schłodzone, oblepiamy nim dno oraz boki foremki (boki ciasta powinny wystawać poza formę, aby w czasie pieczenia ciasto nie obniżyło się poniżej brzegów blaszki). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do wystygnięcia.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 300 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Czekoladę kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do gorącego mleka (mieszamy, żeby się rozpuściła). Pozostałe zimne mleko mieszamy w osobnym naczyniu z budyniem. Wlewamy to do gorącego mleka z czekoladą (cały czas mieszając, aby nie powstały grudki), zagotowujemy. Zdejmujemy krem budyniowy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy krem budyniowy wystygnie, miksujemy go i dodajemy jogurt naturalny (cały czas miksując). Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzony spód, wyrównujemy. Na wierzch układamy (lekko wciskając) przekrojone na pół truskawki (przekrojoną stroną do góry, aby nie puszczała soku do ciasta). Tartę pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wstawiamy do lodówki.
Przepisy Desery
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Desery
Pancakes jogurtowe
Desery
EKSPRESOWE CIASTO Z BIAŁEK Z MALINAMI
Desery
Tarta owocowa
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 79
Pancakes jogurtowe
pyszne puszyste Pancakes jogurtowe
Odsłon: 33