Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta, do której właściwie możemy użyć większość owoców.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8423
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 511
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8423
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 511
Składniki
Z mąki, 10 dkg cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek i szczypty soli zagnieść niezbyt twarde ciasto. Schłodzić je w lodówce przez ok. 1/2 godziny.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłozyć formę, tworząc wysokie brzegi. Nakłóć całość. Piec 20 minut w 150 stopniach na termoobiegu lub 170-180 bez niego (ciasto ma być złotawe).
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietankę, sok i skórkę z cytryny (lub pomarańczy), mąkę ziemniaczaną, ewentualnie orzechy lub migdały.
Masę jajeczno-śmietanową wylać na podpieczony i trochę przestudzony spód.
Na wierzchu poukładać owoce - na zdjęciu i w tym wykonaniu są akurat maliny, ale mogą być i inne.
Piec jeszcze ok. 20 minut w 150 stopniach, aż krem się dobrze zetnie.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, aczkolwiek połączenie słodkiego ciasta i kremu z kwaskowatymi po upieczeniu malinami jest najpyszniejsze.
Smacznego!