Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta, do której właściwie możemy użyć większość owoców.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 963
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23155
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 963
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23155
Składniki
Z mąki, 10 dkg cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek i szczypty soli zagnieść niezbyt twarde ciasto. Schłodzić je w lodówce przez ok. 1/2 godziny.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłozyć formę, tworząc wysokie brzegi. Nakłóć całość. Piec 20 minut w 150 stopniach na termoobiegu lub 170-180 bez niego (ciasto ma być złotawe).
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietankę, sok i skórkę z cytryny (lub pomarańczy), mąkę ziemniaczaną, ewentualnie orzechy lub migdały.
Masę jajeczno-śmietanową wylać na podpieczony i trochę przestudzony spód.
Na wierzchu poukładać owoce - na zdjęciu i w tym wykonaniu są akurat maliny, ale mogą być i inne.
Piec jeszcze ok. 20 minut w 150 stopniach, aż krem się dobrze zetnie.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, aczkolwiek połączenie słodkiego ciasta i kremu z kwaskowatymi po upieczeniu malinami jest najpyszniejsze.
Smacznego!