Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 3396

Dodano:

Odsłon: 272

Idealny duet malin i białej czekolady doskonale komponuje się z prażonymi płatkami migdałowymi i kruchym ciastem. Krem wykorzystany w tej tarcie to mój ulubieniec wśród wszystkich kremów do ciast - jest obłędny w smaku, nie sposób mu się oprzeć.

Składniki

  • Spód:
  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Masło - 125 g
  • Żółtko jaja - 1 sztuka
  • Sól - szczypta
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Zimna woda - 4 łyżki
  • Krem:
  • Śmietana 36% - 300 ml
  • Biała czekolada - 200 g
  • Mascarpone - 250 g
  • Ponadto:
  • Maliny - ok. 400 g
  • Płatki migdałowe - 1/2 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z malinami i białą czekoladą

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać w misce z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto na spodzie gęsto nakłuć widelcem, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez 20-25 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić spód.

  2. W garnku/rondelku z grubym dnem mocno podgrzać śmietanę. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników w jednolitą masę. Wystudzić masę czekoladową i umieścić ją w lodówce na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie umieścić schłodzone mascarpone i masę czekoladową w misie miksera i ubić na krem.

  3. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Krem rozsmarować na upieczonym spodzie, udekorować ciasto malinami i podprażonymi płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń