Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodycz ciasta została złamana kwaśnym smakiem malin
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Spód: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i cukier puder, wbijamy jajko oraz dodajemy margarynę i zimną wodę. Zagniatamy te składniki na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je do wielkości foremki do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm). Przełożyć ciasto do formy i ponakłuwać je widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Masa budyniowa: Do miski wsypujemy cukier puder i cukier wanilinowy, dodajemy żółtka i wszystko miksujemy. Do powstałej masy wsypujemy mąkę oraz wlewamy 250 ml zimnego mleka. Całość miksujemy, aby powstała jednolita masa. Do garnka wlewamy pozostałe mleko (250 ml), wrzucamy margarynę i zagotowujemy. Do gotującego się mleka i margaryny wlewamy powoli wcześniej przygotowaną masę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy masę budyniową, aby lekko przestygła.
Masę budyniową rozkładamy równo na przestudzonym cieście. Na wierzch ciasta rozkładamy maliny. Tartę ponownie pieczemy ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.