Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z malinami i budyniem domowym

Tarta z malinami i budyniem domowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5078

Dodano:

Odsłon: 24626

Słodycz ciasta została złamana kwaśnym smakiem malin

Składniki

  • SPÓD:
  • Mąka pszenna 200 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Margaryna 100 gram
  • Cukier puder 50 gram
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Sól 1 szczypta
  • MASA BUDYNIOWA:
  • Mleko 0,5 l
  • Cukier puder 0,5 szklanki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Mąka pszenna 0,5 szklanki
  • Margaryna 120 gram
  • Żółtka 2 szt.
  • Maliny (świeże/mrożone)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z malinami i budyniem domowym

Przygotowanie

  1. Spód: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i cukier puder, wbijamy jajko oraz dodajemy margarynę i zimną wodę. Zagniatamy te składniki na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je do wielkości foremki do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm). Przełożyć ciasto do formy i ponakłuwać je widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

  2. Masa budyniowa: Do miski wsypujemy cukier puder i cukier wanilinowy, dodajemy żółtka i wszystko miksujemy. Do powstałej masy wsypujemy mąkę oraz wlewamy 250 ml zimnego mleka. Całość miksujemy, aby powstała jednolita masa. Do garnka wlewamy pozostałe mleko (250 ml), wrzucamy margarynę i zagotowujemy. Do gotującego się mleka i margaryny wlewamy powoli wcześniej przygotowaną masę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy masę budyniową, aby lekko przestygła.

  3. Masę budyniową rozkładamy równo na przestudzonym cieście. Na wierzch ciasta rozkładamy maliny. Tartę ponownie pieczemy ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń