Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z masą budyniową i granatem

Tarta z masą budyniową i granatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 491

Dodano:

Odsłon: 6120

Od paru dni chodzi za mną zrobienie jakiegoś ciasta.. no i właśnie wypadło na tartę na spodzie herbatnikowym z masą budyniową i owocami granatu. Nie miałam ochoty siedzieć godzinami nad ciastem przekładanym, więc wybrałam to, które zajęło niecałe 20 minut roboty. Bez pieczenia. Bez studzenia. :) Smak jest rewelacyjny, bez dodatku cukru, bo budyń i biała czekolada idealnie wypełniają słodki smak. A kwaskowy granat daje odrobinę orzeźwienia na języku.

Składniki

  • 2 paczki herbatników
  • 150 g margaryny
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 owoc granatu
  • opcjonalnie dodałam pół paczki wiórków kokosowych do budyniu
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksować malakserem na gładki proszek. Możemy je też rozgnieść, jeśli nie chcecie używać miksera. W kąpieli wodnej rozpuszczamy jedną tabliczkę czekolady i 150 g margaryny. Po rozpuszczeniu wlewamy do herbatników i zagniatamy, aby się wszystko połączyło.

  2. Zagniecionymi herbatnikami wykładamy formę na tartę. Wkładamy na 30 minut do lodówki, żeby spód się zespolił ze sobą. W między czasie wstawiamy mleko na budyń i robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zagotowaniu budyniu wrzucamy drugą tabliczkę białej czekolady i wszystko razem mieszamy. Opcjonalnie możecie dodać wiórki kokosowe do budyniu, sprawi to że będzie on bardziej gęsty. Obieramy owoc granatu*


    *Aby prawidłowo obrać owoc granatu:

    Najpierw ścinamy jego górę na prosto. Staramy się ściąć jak najwięcej, ale tak by nie naruszyć warstwy nasion.
    Ścinamy dół owocu z charakterystyczną „koroną”. Tym razem wycinamy go w formie stożka, zagłębiając się nieco w owoc, ale ponownie, staramy się nie naruszyć warstwy nasion.
    Szukamy na powierzchni owocu charakterystycznych „żeber”. Owoc granatu nie jest idealną kulą. Powinniśmy łatwo odnaleźć bardziej wybrzuszone miejsca. Są to miejsca, gdzie nasiona wewnątrz owocu są od siebie oddzielone białymi błonkami. Wzdłuż tych „żeber” nacinamy skórkę owocu – tak by ją przeciąć, ale znów na tyle ostrożnie, by nie uszkodzić nasion. Ilość „żeber” może być różna – starajmy się odnaleźć i naciąć wszystkie.
    Następnie chwytamy owoc w obie dłonie i delikatnie, ale zdecydowanie rozłupujemy go. Powinien łatwo pęknąć wzdłuż nacięć, które zrobiliśmy.
    Teraz bez problemu można usunąć białe błonki i wyjąć nasiona z każdej części, którą oddzieliliśmy. Część nasionek wypadnie sama, części pomożemy wywijając skórkę nieco na zewnątrz.

  3. Wyjmujemy tartę z lodówki i wylewamy budyń na wierzch, rozprowadzając go łyżką lub szpatułką. Posypujemy wierzch nasionami granatu. I gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 listopada 2015 fajny przepis na takie dni kiedy się nic nie chce robić, a zjadłoby się coś dobrego :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń