Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe co nieco na zimne dni.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 349
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 385
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1462
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5678
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 349
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 385
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1462
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5678
Składniki
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić ok 30 min w lodówce. Po tym czasie upiec na złoty kolor ( ok. 20 min w 200 st.)
czekoladę rozpuścić w garnuszku z dodatkiem 1/2 kostki masła i 200 ml kremówki- schłodzić ( można dodać 1 łyżkę cukru pudru). Resztę śmietanki ubić na sztywno i częściami dodawać wystudzona masę czekoladową.
Gruszki obrać i przekroić na ćwiartki, wyłożyć na rozgrzana patelnię i obsypać cukrem, kiedy cukier się rozpuści gruszki pozostawić jeszcze "na ogniu" ok 10 min.
Upieczone ciasto wraz z bokami posmarować dżemem następnie ułożyć gruszki zalać musem czekoladowym. Można udekorować kawałeczkami gruszki i uprażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzić ok 3 godz.