Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z rabarbarem i mascarpone to wyśmienita propozycja deseru w sezonie wiosennym. Jest dość pracochłonna, ale warto poświęcić jej nieco czasu.
Usyp na stolnicy kopczyk z mąki i cukru pudru. Ułóż na nim pokrojone w drobną kostkę masło, żółtka i śmietanę. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć energicznie ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw co najmniej pół godziny do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi, wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Na wierchu ułóż papier do pieczenia i dociąż go np. ziarnami suchej fasoli. Wstaw tartę na środkowy poziom nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij fasolę i papier i piecz jeszcze 5-10 minut – aż ciasto stanie się złociste.
Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je na drobne kawałki. W rondelku podgrzej cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj sok z pomarańczy, ziarna z laski wanilii i wymieszaj. Do syropu dodaj rabarbar i smaż, aż zmięknie. Ostudź.
W misce ubij „na sztywno” śmietanę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj mascarpone i ziarna z lasek wanilii. Schłodź krem w lodówce.
Wyłóż krem na wystudzone ciasto kruche. Nałóż na warstwę kremu warstwę rabarbaru. Przechowuj tartę w lodówce.
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 92
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 212
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 134
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 153
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 198
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 92
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 212
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 134
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 153
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 198
Składniki
Usyp na stolnicy kopczyk z mąki i cukru pudru. Ułóż na nim pokrojone w drobną kostkę masło, żółtka i śmietanę. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć energicznie ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw co najmniej pół godziny do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi, wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Na wierchu ułóż papier do pieczenia i dociąż go np. ziarnami suchej fasoli. Wstaw tartę na środkowy poziom nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij fasolę i papier i piecz jeszcze 5-10 minut – aż ciasto stanie się złociste.
Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je na drobne kawałki. W rondelku podgrzej cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj sok z pomarańczy, ziarna z laski wanilii i wymieszaj. Do syropu dodaj rabarbar i smaż, aż zmięknie. Ostudź.
W misce ubij „na sztywno” śmietanę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj mascarpone i ziarna z lasek wanilii. Schłodź krem w lodówce. Wyłóż krem na wystudzone ciasto kruche. Nałóż na warstwę kremu warstwę rabarbaru. Przechowuj tartę w lodówce.
Przepisy Desery
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 123
Placki z serka waniliowego
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 198