Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo kruche, masa serowa jest lekka jak pianka i do tego świeże truskawki.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2458
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2458
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Składniki
Do miseczki wsypujemy wszystkie suche składniki, mąkę, sól oraz cukier. Następnie wlewamy olej i mleko. Łyżką mieszamy, aż składniki się połącza i powstanie zwarta masa, ale rozpadająca się w rękach. Formę do tarty o śr. 26 cm smarujemy masłem i równomiernie nakładamy do niej ciasto dociskając ręką. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i wkładamy na 15 min. ciasto. Następnie wykonujemy masę. Wszystkie składniki na masę mieszamy mikserem lub trzepaczką, do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest już upieczone wylewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 min. do lekkiego zbrązowienia powierzchni serowej. Po upieczeniu dekorujemy truskawkami, pokrojonymi w plasterki i polewamy niewielką ilością miodu