Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Połączenie kruchego spodu, kremowej masy z serka mascarpone i soczystych truskawek skusi każdego. Od razu przygotuj większą porcję.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 40
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 40
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło, wsypujemy sól oraz cukier puder. Wszystko razem zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Wykładamy spód i brzegi formy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-35 minut na złoty kolor. Upieczony spód odstawiamy na bok do wystudzenia.
Schłodzony serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy zimną śmietankę, cukier i wanilię. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania puszystego kremu.
Spód tarty smarujemy kremem. Truskawki kroimy w plasterki, układamy na górę ciasta.
Do miseczki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy pół opakowania galaretki. Wszystko razem mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy na bok i czekamy, aż lekko zgęstnieje.
Gęstniejącą galaretką polewamy truskawki. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.