Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z budyniem i truskawkami. Doskonała propozycja na weekend. Jest tak dobra, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Forma na tartę o średnicy 24 cm
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Składniki
Składniki na kruche ciasto przekładamy do miski (mąkę, zimne masło, jajko i cukier). Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Surowe ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm.
Formę na tartę smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Ciastem oblepiamy spód i boki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 45 minut.
Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
400 ml mleka przelewamy do garnka i gotujemy. Budynie rozpuszczamy w pozostałej części mleka i przelewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy. Gesty budyń ściągamy z palnika, przykrywamy i studzimy.
Truskawki płuczemy, koimy na plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy.
Na kruche ciasto wykładamy przestudzony budyń. Na górze układamy truskawki. Gęstniejącą galaretką polewamy truskawki. Tartę z truskawkami wstawiamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.