Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z truskawkami i pianką waniliową

Tarta z truskawkami i pianką waniliową

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 77

Dodano:

Odsłon: 560

Wspaniale smakuje i pięknie wygląda

Składniki

  • 250 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • masło lub margaryna do nasmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku 2/3 do 1/3) i włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.

  2. Formę na tartę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do odparowania, lekko przestudzić.

  3. Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek.

  4. Pianka waniliowa - białka ubić z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy cały czas miksując. (Najlepiej wsypać jedno opakowanie budyniu wymieszać robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana.

  5. Na przestudzony podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch wyrównać i ułożyć truskawki. Lekko je docisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta.
    Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
    Ciasto można obsypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń