Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i w końcu nadszedł czas na węgierki. U nas już dojrzałe więc...tarta się stała :P
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6501
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 116
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 864
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2229
Królowa grilla :)
Odsłon: 1662
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6501
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 116
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 864
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2229
Królowa grilla :)
Odsłon: 1662
Składniki
Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem. Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty. Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C.