Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwa tarta z owocami. Jeżeli zostaje mi trochę ciasta to je zamrażam, i wykorzystuję przy innej okazji. Nie podaję wagi śliwek, bo różnie to bywa. Po prostu ciasno pokrywam nimi dno.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414633
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414633
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem na jednorodną masę. Ciasto włożyłem do woreczka foliowego i schowałem na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowałem i umieściłem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie idzie to idealnie, więc nie należy się przejmować, masa jest elastyczna łatwo można zalepić dziury i pęknięcia. Spód ciasta wysypałem kaszą manną, gęsto ułożyłem na niej śliwki skórką do dołu, posypałem cukrem.
Całość wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.
W tym czasie zrobiłem kruszonkę: Mąkę z cukrem i margaryną rozcieram w dłoniach aż powstaną "grudki". Tartę wyjąłem z piekarnika, posypałem kruszonką i wstawiłem do piekarnika na kolejne 20 minut w 190 stopniach.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać kurkumę, ostropest, otręby. Pod śliwki można sypnąć odrobinę płatków owsianych.