Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników tart mamy przepyszny wypiek w jesiennej wersji. To połączenie kruchego ciasta z soczystymi śliwkami i słodką kruszonką. Jeśli wielokrotnie na twoim stole pojawiały się już klasyczne śliwkowe drożdżówki czy typowy ucieraniec z tymi owocami, to właśnie tarta ze śliwkami i kruszonką na pewno zaskoczy bliskich. Choć połączenie smaków jest znane i bardzo lubiane, to elegancki sposób podania zrobi furorę na niejednej imprezie rodzinnej. Tym bardziej że podczas pieczenia po całym domu rozniesie się przyjemny, cynamonowy aromat.
klasyczna blacha do ciasta
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4672
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4127
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4672
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4127
Składniki
Margarynę lub masło (mocno schłodzone z lodówki) posiekaj nożem, dodaj cukier puder, żółtka i przesianą mąkę z cynamonem. Zagnieć szybko ciasto, wszystkie składniki powinny się połączyć. Zawiń w folię i umieść w lodówce na 40 minut.
W tym czasie ugotuj budyń na mleku według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka. Dodaj cukier podczas gotowania. Mieszaj energicznie cały czas, aby masa nie miała grudek.
Śliwki umyj pod bieżącą wodą, wyciągnij pestki, możesz obrać. Podziel na ósemki.
Wyłóż ciasto z lodówki. Rozwałkuj je, ale zostaw małą kulkę wielkości złożonej pięści. Większą część rozłóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Nakłuj widelcem i upiecz spód w 180 stopniach Celsjusza, około 8-10 minut. Wyciągnij i wyłóż spód ciepłym budyniem. Ułóż śliwki, jedna obok drugiej. Zetrzyj pozostałą część ciasta. Ponownie włóż do piekarnika na 15-20 minut.