Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników tart mamy przepyszny wypiek w jesiennej wersji. To połączenie kruchego ciasta z soczystymi śliwkami i słodką kruszonką. Jeśli wielokrotnie na twoim stole pojawiały się już klasyczne śliwkowe drożdżówki czy typowy ucieraniec z tymi owocami, to właśnie tarta ze śliwkami i kruszonką na pewno zaskoczy bliskich. Choć połączenie smaków jest znane i bardzo lubiane, to elegancki sposób podania zrobi furorę na niejednej imprezie rodzinnej. Tym bardziej że podczas pieczenia po całym domu rozniesie się przyjemny, cynamonowy aromat.
klasyczna blacha do ciasta
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 443
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666380
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 747
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5844
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1008
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 443
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666380
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 747
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5844
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1008
Składniki
Margarynę lub masło (mocno schłodzone z lodówki) posiekaj nożem, dodaj cukier puder, żółtka i przesianą mąkę z cynamonem. Zagnieć szybko ciasto, wszystkie składniki powinny się połączyć. Zawiń w folię i umieść w lodówce na 40 minut.
W tym czasie ugotuj budyń na mleku według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka. Dodaj cukier podczas gotowania. Mieszaj energicznie cały czas, aby masa nie miała grudek.
Śliwki umyj pod bieżącą wodą, wyciągnij pestki, możesz obrać. Podziel na ósemki.
Wyłóż ciasto z lodówki. Rozwałkuj je, ale zostaw małą kulkę wielkości złożonej pięści. Większą część rozłóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Nakłuj widelcem i upiecz spód w 180 stopniach Celsjusza, około 8-10 minut. Wyciągnij i wyłóż spód ciepłym budyniem. Ułóż śliwki, jedna obok drugiej. Zetrzyj pozostałą część ciasta. Ponownie włóż do piekarnika na 15-20 minut.