Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na orzechowym spodzie ze śliwkami w karmelu. Przepis pochodzi z 433 odcinka programu "Ewa Gotuje".
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13137
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1488
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14449
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5973
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13137
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1488
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14449
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5973
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i orzechy. Dorzucić zimne masło. Posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko i wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Po 10 minutach rozwałkować i wykleić dno oraz boki formy na tartę (średnica 25-26 cm). Nakłuć widelcem i upiec w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).
Cukier roztopić na patelni, wlać wino, dodać naciętą wanilię. Gdy sos odparuje wrzucić wypestkowane śliwki. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić cynamonem. Dodać zimne masło. Odstawić do wystudzenia.
Mascarpone posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Wlać śmietankę i zmiksować.
Na wystudzone ciasto nałożyć najpierw krem, następnie śliwki w syropie. Udekorować listkami mięty.