Do góry

Desery Przepis na:

Tarta ze śliwkami według Ewy Wachowicz

Tarta ze śliwkami według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1491

Dodano:

Odsłon: 898

Tarta na orzechowym spodzie ze śliwkami w karmelu. Przepis pochodzi z 433 odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • ŚLIWKI W SYROPIE:
  • 600 g śliwek, najlepiej węgierek
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 laska wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • KREM:
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • DEKORACJA:
  • świeża mięta
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta ze śliwkami według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i orzechy. Dorzucić zimne masło. Posiekać.

  2. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko i wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.

  3. Po 10 minutach rozwałkować i wykleić dno oraz boki formy na tartę (średnica 25-26 cm). Nakłuć widelcem i upiec w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).

  4. Cukier roztopić na patelni, wlać wino, dodać naciętą wanilię. Gdy sos odparuje wrzucić wypestkowane śliwki. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić cynamonem. Dodać zimne masło. Odstawić do wystudzenia.

  5. Mascarpone posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Wlać śmietankę i zmiksować.

  6. Na wystudzone ciasto nałożyć najpierw krem, następnie śliwki w syropie. Udekorować listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń