Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam kruche tartaletki z bitą śmietaną i truskawkami.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6271
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9157
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8844
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6271
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9157
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8844
Składniki
Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, następnie dodać zimne masło. Masło posiekać nożem, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i odstawić do schłodzenia. Schłodzone ciasto przeciąć na pół, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok 3-4 milimetrów. Wycinać krążki nieco większe niż foremka. Foremek nie musimy natłuszczać, ponieważ ciasto już zawiera tłuszcz. Ciasto dobrze dociskamy do ścianek foremki, nadmiar ciasta ścinamy i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-12 minut. Upieczone i przestudzone korpusy napełniamy bitą śmietaną
Przygotowanie bitej śmietany Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, małymi porcjami dodajemy serek mascarpone.