Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki z kremem orzechowym

Tartaletki z kremem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 768

Dodano:

Odsłon: 602

Małe tartaletki na spodzie z płatków kukurydzianych i kakao do tego wspaniały, orzechowy krem - proste, zdrowe, a jakie pyszne!

Składniki

  • KUKURYDZIANO-KAKAOWY SPÓD:
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • czubata łyżka naturalnego kakao
  • dwie łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 banana
  • JAGLANO-ORZECHOWE NADZIENIE:
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 czubate łyżki kremowego masła orzechowego dobrej jakości
  • łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • odrobina soku z cytryny
  • OPCJONALNIE:
  • jagody goji
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tartaletki z kremem orzechowym

Przygotowanie

  1. Płatki kukurydziane zmielić na drobną ,,mąkę" w malakserze. Dodać łyżkę kakao. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10-20 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki połączyć ze zmiksowanym bananem i zagnieść na jednolite ciasto. Może się trochę kruszyć.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

  2. Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Odstawić.

    Formę do muffinek lekko natłuścić olejem. Kakaowym ciastem wyłożyć wgłębienia na muffinki. Mi ciasta starczyło na ok. osiem spodów. Wszystkie ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z masłem orzechowym, cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. WYPEŁNIĆ nim gotowe, upieczone spody, następnie schłodzić w lodówce.
    Podawać np.z suszonymi owocami lub orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń