Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, chrupiące ciasto, delikatny krem kakaowo-orzechowy i kwaskowe maliny. Obłędnie pyszne i...uzależniające połączenie smaków.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 286
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2593
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1638
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14356
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 286
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2593
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1638
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14356
Składniki
Ciasto: Mąkę z cukrem przesiać. Dodać sól, żółto, wodę i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami fasoli. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 10 minut z obciążeniem i kolejne 10 minut bez obciążenia.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem za pomocą miksera. Dodać krem (o temperaturze pokojowej) i zmiksować do połączenia się składników. Tartaletki napełnić kremem, udekorować roztopioną czekoladą i malinami. Wstawić do lodówki, aby krem lekko zastygł.