Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki z malinami

Tartaletki z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 153

Kruche, chrupiące ciasto, delikatny krem kakaowo-orzechowy i kwaskowe maliny. Obłędnie pyszne i...uzależniające połączenie smaków.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • Masło 100 g
  • Cukier puder 60 g
  • żółtko jaja kurzego 1 szt.
  • zimna woda 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • śmietana 30 % 300 ml
  • Nutella 6 łyżek
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Maliny 100 g
  • Czekolada mleczna 25 g
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tartaletki z malinami

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę z cukrem przesiać. Dodać sól, żółto, wodę i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami fasoli. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 10 minut z obciążeniem i kolejne 10 minut bez obciążenia.

  2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem za pomocą miksera. Dodać krem (o temperaturze pokojowej) i zmiksować do połączenia się składników. Tartaletki napełnić kremem, udekorować roztopioną czekoladą i malinami. Wstawić do lodówki, aby krem lekko zastygł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń