Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tartaletki z poziomkami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3617
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3617
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Przygotuj krem: żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj mąkę. Pół laski wanilii przekrój wzdłuż i nożem wyłuskaj ziarenka.
Zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Wlej je do masy żółtkowej cienkim strumieniem, nie przestając ubijać.
Całą masę podgrzej, mieszając energicznie trzepaczką. Gotuj, aż zgęstnieje (mieszaj, aby się nie przypaliła i żeby nie zrobiły się grudki). Krem ostudź, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły rozłóż na tartaletkach i zostaw do ostygnięcia.
Udekoruj poziomkami i wstaw do lodówki. Przed podaniem oprószyć jagody cukrem pudrem.
• 25 minut+czas odstawienia • dla 4 osób • cena ok. 12 zł.
Porada:
Mrożone owoce (truskawki, jagody, maliny) odzyskają smak świeżych, jeśli po wyjęciu z lodówki przelejesz je gorącą wodą z cukrem.Źródło: Show