Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
małe na trzy kęsy tarteletki z pysznym kremem i truskawkami. Z przepisu wychodzi ok 10 sztuk możemy też upiec jedną dużą tartę. bardzo spodobało mi się smarowanie dna tarteletek czekoladą by ciasto nie namiękło od kremu...
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tarteletek. Pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200st. Odstawiamy do przestygnięcia. Ja gorące wysmarowałam białą czekoladą, ale można też czekoladę roztopić i potem kiedy przestygną posmarować
krem: kremówkę zagotowujemy z cukrem, dodajemy odsączoną żelatynę. Intensywnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone dokładnie mieszamy w misce widelcem i dodajemy przestudzona kremówkę oraz ziarenka wanilii. Mieszamy krem i schładzamy go 20 minut w zamrażalniku.
Tarteletki napełniamy kremem; na wierzchu układamy truskawki i ozdabiamy miętą.