Do góry

Desery Przepis na:

tarteletki z truskawakmi i z mascarpone -Philippe Andrieu

tarteletki z truskawakmi i z mascarpone -Philippe Andrieu

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 788

małe na trzy kęsy tarteletki z pysznym kremem i truskawkami. Z przepisu wychodzi ok 10 sztuk możemy też upiec jedną dużą tartę. bardzo spodobało mi się smarowanie dna tarteletek czekoladą by ciasto nie namiękło od kremu...

Składniki

  • ciasto: 200g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru
  • pol laski wanilii
  • dodatkowo kilka kostek białej czekolady do wysmarowania dna tarteletek
  • krem: 60 g kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 100 g cukru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 3 listki żelatyny 6g namoczone uprzednio w zimnej wodzie
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tarteletek. Pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200st. Odstawiamy do przestygnięcia. Ja gorące wysmarowałam białą czekoladą, ale można też czekoladę roztopić i potem kiedy przestygną posmarować

  2. krem: kremówkę zagotowujemy z cukrem, dodajemy odsączoną żelatynę. Intensywnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone dokładnie mieszamy w misce widelcem i dodajemy przestudzona kremówkę oraz ziarenka wanilii. Mieszamy krem i schładzamy go 20 minut w zamrażalniku.

  3. Tarteletki napełniamy kremem; na wierzchu układamy truskawki i ozdabiamy miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń