Do góry

Desery Przepis na:

Tarty bałwanki

Tarty bałwanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 842

Dodano:

Odsłon: 286

Gdzieniegdzie spadł już śnieg, a z tej okazji proponuję Wam smaczne i urocze tarty bałwanki. Z pewnością zachwycą niejednego łasucha

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • Polewa:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/5 kostki masła
  • Dodatkowo:
  • lentiliki i cukrowe pisaki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem, a białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksuję. Następnie stopniowo dodaję pianę z białek. Zmiksowane ciasto przekładam do foremek i piekę w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut.


  2. Polewa. Czekoladę tnę na drobne kawałki i wrzucam do rondelka. Dodaję masło. Całość rozpuszczam w kąpieli wodnej.

  3. Biszkopty smaruję polewą. Gdy polewa zastygnie, tarty dekoruję lentilkami i cukrowymi pisakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń