Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny i bardzo prosty deser na lato, na dziecięce imprezy ale nie tylko. Lekki jak chmurka, bajkowo kolorowy i przede wszystkim smaczny. Podawany w towarzystwie świeżych malin i borówek Pycha!
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 557
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 557
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Deser przygotowałam w tortownicy o średnicy 20 cm. Spód wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam biszkopty. Na to wysypałam szklankę owoców - malin i borówek. Rozpuściłam przezroczystą galaretkę w szklance gorącej wody (przepis na opakowaniu jest na 375 ml wody, dałam mniej). Galaretka bardzo szybko tężała, dlatego szybko zalałam owoce i wstawiłam do lodówki. Rozrobiłam pozostałe 3 galaretki, każdą w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Galaretka powinna być zimna, ale jeszcze płynna.
Mleko skondensowane niesłodzone powinno być mocno schłodzone. Należy wlać je do wysokiego naczynia i miksować na szybkich obrotach około 3-4 minut. Musi się spienić. Spienione mleko rozlałam do 3 misek. Do każdej z nich wlałam wystudzona galaretką i już na wolnych obrotach miksera wymieszałam. Każdą z kolorowych mas wlewałam po 3-4 łyżki na środek mojej wyjętej z lodówki tortownicy Najpierw różową, żółtą, zieloną i tak na zmianę. Tworzy się fajny wzorek. Tak powstały deser należy schłodzić w lodówce. Ozdobiłam startą czekoladą i owocami.