Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie jak chmurka, puszyste i delikatna ptasie mleczko z 3 składników.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Tortownicę (26 cm) wyłożyć biszkoptami. Każdą z galaretek do ptasiego mleczka rozpuścić w 200 ml wody. Wystudzić. Mleko zagęszczone podzielić na 3 równe porcje (po ok. 166 g każda). Przelać do 3 wysokich dzbanków. Każdą z porcji mleka ubić na sztywną, gęstą pianę. Połączyć z galaretkami i zmiksować. Na sam środek tortownicy lać naprzemiennie po ok. 2-3 łyżek każdego z kolorów ptasiego mleczka, aż do wyczerpania składników. Lekko uderzyć tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Ptasie mleczko stawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę jagodową rozpuścić w 300 ml wody, wystudzić i przelać do płaskiego pojemnika, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pokroić w kostkę. Ptasie mleczko udekorować bezami, owocami i galaretką. Rady: Do ptasiego mleczka najlepiej użyć galaretek w kontrastujących ze sobą kolorach. Mleko niesłodzone można zastąpić słodzonym, jednak ptasie mleczko będzie bardziej słodkie. Mleko musi być bardzo dobrze schłodzone, minumum przez kilka godzin w lodówce - wtedy ubije się na idealną pianę. Ptasie mleczko można zrobić również w jednym kolorze. Wtedy 3 galaretki jednego koloru należy rozpuścić w 600 ml wody.