Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1602

Dodano:

Odsłon: 35845

pyszny włoski deser

Składniki

  • 150g cukru
  • 5 żółtek
  • 500g serka mascarpone
  • 2x200g podłużne biszkopty
  • ciemne kakao do posypania po wierzchu
  • Poncz 300ml wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka amaretto (likieru migdałowego)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę
    Dodaj mascarpone i dalej ucieraj aż do połączenia się składników

  2. Przygotuj poncz. Rozpuść kawę z małej ilości ciepłej wody, następnie dolej pozostałą wodę i amaretto- wymieszaj.
    Formę/blachę owiń w folię spożywczą

  3. Maczaj biszkopty w ponczu i układaj na blaszce jeden przy drugim. ( Biszkopty maczaj dosłownie 2 sekundy, aby się nie rozpadły)
    Przykryj biszkopty kremem, następnie kolejną warstwę biszkoptów i znowu krem.
    Wierzch wykończ posypując kakao.
    Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin- masa musi dobrze stężeć.
    Notes
    Liczba warstw jest dowolna, w zależności od wielkości użytej formy. Należy jednak pamiętać, żeby pozostawić krem na górną warstwę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń