Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu.

Tiramisu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 2824

Dodano:

Odsłon: 2461

Tiramisu – deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z serka mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość grubo posypuje się warstwą kakao.

Składniki

  • -Cukier - 3/4 szklanki
  • -Jajka - 6 szt
  • -Margaryna Palma - 50 g
  • -Serek mascarpone - 500 g
  • -Amaretto - 50 ml
  • -Śmietanka 36% - 400 ml
  • -Żółtka - 8 szt
  • -Cukier puder - 3/4 szklanki
  • -Żelatyna - 1 łyżka
  • -Kakao - 1 łyżka
  • -Cukier - 1/2 szklanki
  • -Woda - 1/2 szklanki
  • -Kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tiramisu.

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i mąkę, delikatnie mieszając.
    Na koniec dodać wystudzoną, rozpuszczoną margarynę i delikatnie wymieszać.

  2. Ciasto wylać na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, przez około 10 minut.

  3. Kawę i pół szklanki cukru rozmieszać w gorącej wodzie (pół szklanki).
    Syropem polać upieczone ciasto.

  4. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch.
    Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać aby się rozpuściła.
    Do żółtek dodać serek mascarpone, amaretto i wymieszać.
    Następnie dodać ubitą śmietankę, a na koniec wystudzoną żelatynę.

  5. Ciasto pociąć na cztery równe prostokąty i przełożyć masą.
    Wierzch i brzegi posmarować masą i posypać grubo kakaem.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 stycznia Pyszności:)Dawno nie jadłam tiramisu..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń