Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7880

Dodano:

Odsłon: 143050

Słynny włoski deser - wbrew pozorom szybki i prosty :)

Składniki

  • serek mascarpone, 2 opakowania po 250g
  • biszkopty okrągłe lub podłużne, 1 opakowanie
  • mocna kawa, 300ml
  • jajka, 4 szt
  • cukier puder, 8 łyżek
  • sól, szczypta
  • alkohol (amaretoo, likier kawowy,wódka lub rum), 50ml
  • ciemne kakao, 2-3 łyżki
  • opcjonalnie szklanka kremówki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tiramisu

Przygotowanie

  1. Kawę studzimy i mieszamy z alkoholem. W kawie zanurzamy biszkopty i wykładamy nimi spód niedużej kwadratowej tortownicy lub naczynia żaroodpornego.

  2. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Myjemy je i przelewamy wrzątkiem. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 6 łyżek cukru pudru i miksujemy około 10 minut do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.

  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy jeszcze kilka minut. Następnie pianę przekładamy do masy mascarpone i lekko mieszamy łyżką. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wierzch posypujemy kakao (przez sitko). Następnie ponownie układamy biszkopty nasączone kawą i resztę masy. Wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

  4. Na wierzchu tiramisu można jeszcze rozsmarować bitą śmietanę (u mnie było bez). Przed podaniem posypujemy wierzch kakao.

  5. Uwaga: Tiramisu można również przygotować w pucharkach, nie będzie wtedy problemów z porcjowaniem (jeśli biszkopty są zbyt nasączone tiramisu niełatwo pokroić). W pucharkach tak samo układamy składniki warstwami i przed podaniem posypujemy kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EWAUG 13 maja 2011 ja równiez mam opory przed jedzeniem surowych jaj mimo że kupuję wiejskie od gospodarzy. Mascarpone mieszam z ubitą kremówką a kawę naturalną zastępuję zbożową i jest smacznie, bezpiecznie i zdrowo.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 12 maja 2011 Jajka trzeba umyć i sparzyć przed użyciem - podałam w przepisie. Niejednokrotnie robiłam już tiramisu i jakoś nie mam obaw przed surowymi jajkami.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 12 maja 2011 mmmm to co tygryski lubią najbardziej:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 12 maja 2011 Mateusz15 dzięki za zwrócenie uwagi, błąd już poprawiony :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 12 maja 2011 Bardzo ładnie wygląda w Twoim wykonaniu ;-) Ale nie posypujemy "kakaem" tylko kakao.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń