Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8155
Dodano: 11.05.2011
Odsłon: 144524
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Kawę studzimy i mieszamy z alkoholem. W kawie zanurzamy biszkopty i wykładamy nimi spód niedużej kwadratowej tortownicy lub naczynia żaroodpornego.
Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Myjemy je i przelewamy wrzątkiem. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 6 łyżek cukru pudru i miksujemy około 10 minut do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy jeszcze kilka minut. Następnie pianę przekładamy do masy mascarpone i lekko mieszamy łyżką. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wierzch posypujemy kakao (przez sitko). Następnie ponownie układamy biszkopty nasączone kawą i resztę masy. Wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
Na wierzchu tiramisu można jeszcze rozsmarować bitą śmietanę (u mnie było bez). Przed podaniem posypujemy wierzch kakao.
Uwaga: Tiramisu można również przygotować w pucharkach, nie będzie wtedy problemów z porcjowaniem (jeśli biszkopty są zbyt nasączone tiramisu niełatwo pokroić). W pucharkach tak samo układamy składniki warstwami i przed podaniem posypujemy kakao.
Na skróty
Komentarze do przepisu (19)

Mamuska666 31 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Nie znalazłam wcześniej tego przepisu i tu mój błąd ale na szczęście do naprawienia-do ulubionych.2 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 28 października 2011Zgłoś do usunięcia
Proporcje na formę o wymiarach 24x24cm. Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

zuza_uz 28 października 2011Zgłoś do usunięcia
Czy mogłabym prosic o w miare dokladne wymiary tortownicy? Obawiam sie, ze zabraknie masy na inny rozmiar.2 Kto głosował? | Odpowiedz

bozka118 26 października 2011Zgłoś do usunięcia
bardzo smaczne ja zrobiłam bez alkocholu:) bo dzieci też jadły Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Magenta 22 maja 2011Zgłoś do usunięcia
uummmmm wspaniale bylo...0 Kto głosował? | Odpowiedz

niezapominajka 19 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Jaja sparzone wrzatkiem też są bezpieczne. Fakt jajka mam od mamy (własna hodowla ekologiczna) ale często jadam surowe np. jako dodatek do tatara i żyję - żadne dziadostwo się do mnie nie przyczepiło :) A ciacho mega, zrobię na niedzielę na rodzinki :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 18 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda fantastycznie, na 5+1 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 17 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Dziękuję i również pozdrawiam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

madzikcho 17 maja 2011Zgłoś do usunięcia
wygląda i na pewno smakuje bajecznie ;))) do ulubionych, pozdrawiam ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

konia 15 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis na 5 z plusem i "pyszne" zdjecie:)1 Kto głosował? | Odpowiedz