Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciesz się z sezonu na świeże owoce z naszym tiramisu malinowym. Ta letnia odmiana włoskiego klasyka jest lekka, świeża i kremowa, tworząc idealną równowagę lekko kwaśnych malin z słodkim smakiem śmietanki i wyrazistością kawy. Małą porcję wykonasz w zaledwie 30 minut, a umieszczenie deseru w szklance ułatwi serwowanie. Ze względu na krótką trwałość świeżych malin, możesz także użyć mrożonych owoców – pamiętaj, jednak, aby dokładnie odsączyć je z soku, by nie były wodniste.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 17
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 17
Składniki
W żaroodpornej misce lub garnku umieść żółtka i cukier, wymieszaj trzepaczką lub ubij mikserem, aż masa stanie się jasnożółta. Następnie umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą – upewnij się, że dno miski nie dotyka wody – i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając. Ubijaj, aż masa zgęstnieje i zaczną tworzyć się charakterystyczne smugi (ok. 5-7 minut). Następnie zdejmij miskę z garnka i pozwól przestygnąć.
Do chłodnej masy wlej ekstrakt waniliowy, partiami dodawaj serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) i ucieraj, aż uzyskasz gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno zimną śmietankę kremówkę i delikatnie połącz ze sobą obie masy. Za pomocą pędzelka do ciasta posmaruj wierzch każdego biszkopta naparem z kawy lub lekko zamocz ciastka w naparze.
Przejdź do złożenia deseru. Na dno szklanek lub salaterek ułóż porcję masy mascarpone, na tym ułóż wszystkie biszkopty i posyp malinami. Wyłóż resztę kremu, oprócz kakao i udekoruj malinami. Wstaw tiramisu z malinami do lodówki na co najmniej godzinę i zawsze podawaj schłodzone.