Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny deser, który "podnosi mnie na duchu". Taki deser,rzeczywiście każdego podniesie na duchu. Starałam się zrobić ten deser tak jak robią go Włosi.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5457
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 965
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11901
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5101
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1389
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5457
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 965
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11901
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5101
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1389
Składniki
Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Ubijamy na parze pianę z białek, z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zrobiłam jeszcze tiramisu w 2 pucharkach. Smacznego :)