Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję Wam dziś przepis na pyszne tiramisu z dodatkiem mango. Tiramisu to włoski deser, tutaj nieco zmodyfikowany, bo zamiast kakao zastosowałam przecier z mango oraz plasterki owoców mango. Deser nabiera innego zachwycającego smaku. W końcu mango uchodzi za najsmaczniejszy owoc świata. A do tego biszkopty nasączone w soku i pyszny krem mascarpone na bazie bitej śmietany. Tiramisu tradycyjne jest pyszne, ale to, jeśli chodzi o mój gust, bije go na głowę. Dzięki musowi z mango i kawałkom owoców deser nie wydaje się ciężki, a mango dodaje mu pysznego smaku oraz nieco kwaskowatości dzięki zastosowanej galaretce cytrynowej i niesłodzonemu sokowi pomarańczowemu, w którym maczam biszkopty. Deser pyszny. Mnie niezmiennie zachwyca odkąd go robię.
forma, najlepiej z odpinaną obręczą; robot kuchenny
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 18
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 10723
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 417
Polecam.
Odsłon: 887
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 18
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 10723
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 417
Polecam.
Odsłon: 887
Składniki
Przygotowujemy formę - najlepiej z odpinaną obręczą. Ja użyłam formy o kształcie kwadratu i wymiarach 25x25 cm. Dno wykładamy papierem co pieczenia i zapinamy obręcz. Przygotowujemy też pasy papieru na boki formy - forma łatwo się wówczas otworzy, a ciasto nie przyklei do ścianek formy i nie zdeformuje podczas jej otwierania
W około 150 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę cytrynową. Bez obaw - da się ją rozpuścić, choć trzeba się trochę namieszać. Jak galaretka przestygnie mieszamy ją dokładnie z pulpą z mango i odstawiamy do stężenia ( ja do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia ). Jak mus z mango zaczyna tężeć możemy przystąpić do dalszej pracy
Do naczynia ( u mnie prostokątna, dość płaska miseczka ) wlewamy sok pomarańczowy. Po kolei wkładamy do niego biszkopty, obracamy, aby sok oblał biszkopta z każdej strony. Wyjmujemy i układamy ściśle na dnie formy
Do miski robota kuchennego wlewamy śmietankę ( z lodówki ) i ubijamy na sztywno w między czasie dosypując do niej śmietan-fix oraz cukier puder. Gdy śmietanka jest już ubita dodajemy serek i jeszcze chwilę razem mieszamy do połączenia składników, ale na mniejszych obrotach
Połowę masy śmietanowej wykładamy na biszkopty. Wyrównujemy i dokładnie rozsmarowujemy masę także przy brzegach, aby nie było szpar, przez które zlewać mógłby się mus z mango
Na masę śmietanową wykładamy połowę musu z mango i równomiernie rozsmarowujemy
Na musie znów układamy warstwę biszkoptów zamaczanych wcześniej w soku pomarańczowym. Na nie wykładamy warstwę śmietany i na koniec znów warstwa musu z mango
Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przystrajamy plasterkami świeżych owoców mango