Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort tiramisu z wiśniami i wódką
Wiśnie mrożone wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 łyżki pudru -
podgrzewamy- nie gotujemy. Wiśnie mają zmięknąć.
Następnie dodajemy wódkę i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Wiśnie odcedzamy, do pozostałego soku dodajemy kawę i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowujemy cienko na folii
i wkładamy do zamrażarki.
Żółtka miksujemy z pudrem (3 łyżki) na gładką masę -
robimy to nad ogniem - trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
Do gotowej masy dodajemy serek mascarpone,
i trzepaczką mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Biszkopty moczymy w "kawowego soku" i układamy w tortownicy.
Czynność powtarzamy dopóki całe dno nie będzie zapełnione.
Następnie nakładamy połowę masy z mascarpone,
później wiśnie (mrożone).
Powtarzamy warstwę z biszkoptami i serkiem.
Na górze układamy wisienki kandyzowane.
Czekoladę wyjmujemy z zamrażarki i łamiemy na drobne kawałki.
Posypujemy górę tortu.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa "stężała".
Tort można zrobić w pucharkach :)
Tania domowa wiśniówka. Moze trochę czasochłonna ale efekty dają poczucie nie...
Odsłon: 33848
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 59
Bardzo prosty sos do potraw z grilla, ale nie tylko, do różnych smażonych i p...
Odsłon: 29
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 46
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 5106
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52348
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 59
Bardzo prosty sos do potraw z grilla, ale nie tylko, do różnych smażonych i p...
Odsłon: 29
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 46
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 5106
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52348
Składniki
Wiśnie mrożone wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 łyżki pudru - podgrzewamy- nie gotujemy. Wiśnie mają zmięknąć. Następnie dodajemy wódkę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Wiśnie odcedzamy, do pozostałego soku dodajemy kawę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowujemy cienko na folii i wkładamy do zamrażarki. Żółtka miksujemy z pudrem (3 łyżki) na gładką masę - robimy to nad ogniem - trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły! Do gotowej masy dodajemy serek mascarpone, i trzepaczką mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Biszkopty moczymy w "kawowego soku" i układamy w tortownicy. Czynność powtarzamy dopóki całe dno nie będzie zapełnione. Następnie nakładamy połowę masy z mascarpone, później wiśnie (mrożone). Powtarzamy warstwę z biszkoptami i serkiem. Na górze układamy wisienki kandyzowane. Czekoladę wyjmujemy z zamrażarki i łamiemy na drobne kawałki. Posypujemy górę tortu. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa "stężała". Tort można zrobić w pucharkach :)
Przepisy Desery
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Desery
SERNIK GALARETKOWIEC
Desery
Torcik dla synowej
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 208
Gofry jak z budki.
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 1706