Do góry

Desery Przepis na:

Tłuczeńce - staropolskie słodko-ostre ciastka wigilijne

Tłuczeńce - staropolskie słodko-ostre ciastka wigilijne

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 434

Dodano:

Odsłon: 1440

Tłuczeńce swoją nazwą zawdzięczają specyficznemu sposobowi przygotowywania – upieczony placek z mąki żytniej z powrotem tłukło się na mąkę i robiło z niej słodkie miodowe ciasteczka. Kiedyś tłuczeńce cieszyły się dużą popularnością, w książkach kucharskich z XIX i XX wieku prawie zawsze można znaleźć przepis na te ciasteczka. Również w prozie z tego okresu bohaterowie zajadają się piernikami i tłuczeńcami.

Składniki

  • 300 g mąki żytniej
  • 100 ml wody
  • 200 g miodu
  • 200 g migdałów
  • skórka pomarańczowa
  • imbir, cynamon, pieprz
  • opłatki lub oblaty śląskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tłuczeńce - staropolskie słodko-ostre ciastka wigilijne

Przygotowanie

  1. Z mąki i wody zagnieść ciasto, rozwałkować na placek i upiec w 180 stopniach.

    Upieczony placek utłuc w moździerzu lub malakserze na mąkę.

    Migdały posiekać dość drobno. Dodać do mąki razem ze wszystkimi przyprawami i miodem. Smażyć a patelni, póki masa nie zgęstnieje, po czym rozsmarować ją na opłatku, przykryć drugim opłatkiem, a po zastygnięciu pokroić na kawałki.

    Tłuczeńce można bardzo długo przechowywać, niekoniecznie w zamkniętym pudełku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń