Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudne, w sam raz do kawy na długie, jesienne wieczory.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10583
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336887
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4657
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424588
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10583
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336887
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4657
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424588
Składniki
Biszkopt. Białka ubić na pianę z 3 łyżkami cukru, następnie ubić żółtka z 3 łyżkami cukru. Obie masy delikatnie połączyć. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem( 5 łyżek). Biszkopt wylać na blachę(36 x 24) wyłożoną papierem i piec ok. 30 min. w 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączyć naparem z kawy.
Mleko w puszce gotować ok. 3 godziny
Masa budyniowa: Obie mąki i żółtka rozprowadzić w 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ewentualnie z połową kostki masła a następnie dodać rozprowadzoną mąkę. Budyń powinien być gęsty!
Wykonanie: Na nasączony biszkopt wykładamy masę budyniową, następnie układamy na to nasączone w wódce herbatniki, na to połowę puszki mleka, herbatniki, pozostałe mleko, herbatniki. Ubijamy śmietanę z cukrem według uznania. Ciasto można posypać startą czekoladą lub oprószyć kakao.