Do góry

Desery Przepis na:

Topione rogaliki z marmoladą

Topione rogaliki z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2269

Dodano:

Odsłon: 3344

Pyszne, mięciutkie, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Nie trzeba poświęcać dużo czasu by je zrobić. Są smaczne nawet następnego dnia. Możemy nadziewać je również nutellą lub jabłkami. Z przepisu wychodzi ok. 40 szt. rogalików – ale wszystko zależy od tego jakiej będą wielkości:)

Składniki

  • Margaryna - 1/2 kostki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jajka - 2 szt.
  • Mąka - 500 g + do podsypania
  • Drożdże - 70 g
  • Mleko - 3/4 szkl.
  • Marmolada - ulubiony smak (lub nutella, jabłka)
  • Dodatkowo: Jajoa - 1 szt. do posmarowania, cukier trzcinowy - do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mąkę przesiewamy, dodajemy miękką margarynę, jajka, cukier i rozpuszczone drożdże w mleku - zagniatamy ciasto (jak za bardzo lepi się do rąk, dodajemy trochę mąki). Zagniecione ciasto wkładamy do dużej miski lub garnka z wodą (temperatura pokojowa) i czekamy aż wypłynie na powierzchnię (u mnie następuje to po ok. 10-12 minutach). Ciasta nie owijamy w żaden materiał, jak to czasem robimy przy innych przepisach :)

  2. Jak ciasto wypłynie na powierzchnię wyciągamy je z wody, lekko posypujemy mąką, chwilkę zagniatamy. Dzielimy na kilka części (u mnie 3 - wszystko zależy od tego jakie duże rogaliki chcemy mieć). Rozwałkowujemy na okrągły placek, kroimy na trójkąty, na każdy z nich nakładamy marmoladę i zwijamy. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym (lub grubym białym).

    Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - aż nabiorą złocistego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń