Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew potocznemu myśleniu, zrobienie dobrej bezy wcale nie jest takie proste. Bezy podobnie jak kobiety bywają kapryśne, trzeba mieć do niech wiele cierpliwości. Gdy uda nam się „wyczuć” to ciasto i upiec perfekcyjną, lekką piankę możemy być z siebie dumni. Dobrze wypieczona beza odwdzięczy nam się niebiańskim, delikatnym smakiem: chrupkością wierzchu i piankowym, cudownie ciągnącym się wnętrzem. Dzisiaj prezentuję torcik bezowy z kremem śmietanowym. Dla mnie deser idealny – polecam!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7949
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 327
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3285
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 605
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7949
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 327
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3285
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 605
Składniki
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek (żółtka wykorzystuję zazwyczaj do zrobienia faworków). Białka wlewamy do wysokiego naczynia, gdyż piana po ubiciu zwielokrotni swoją objętość. Do białek dodajemy sól oraz cukier. Całość ubijamy na sztywno. Podczas miksowania dodajemy powoli mąkę i ocet.
Żeby spód bezowy wyszedł okrągły należy gotową masę rozłożyć równo za pomocą łyżki na okręgu narysowanym na papierze (odrysowuję okrąg od talerza). Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (bez termoobiegu). Blat bezowy pieczemy przez 60 minut, potem „suszymy” przez kolejne 40 minut w zamkniętym (wyłączonym) piekarniku. Studzimy bezę zostawiając ją na noc przy uchylonych drzwiczkach.
Krem śmietanowy najlepiej przygotować na godzinę przed podaniem tortu. Jak zrobić: ubijamy kremówkę z serkiem mascarpone, a następnie układamy go na spodzie bezowym posmarowanym marmoladą. Gęsta i twarda marmolada zapobiega szybkiemu nasiąkaniu bezy wilgocią. Torcik możemy udekorować z wierzchu owocami lub czekoladą. Podajemy schłodzony.
Smacznego!