Do góry

Desery Przepis na:

Torcik bezowy

Torcik bezowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1618

Dodano:

Odsłon: 5570

Wbrew potocznemu myśleniu, zrobienie dobrej bezy wcale nie jest takie proste. Bezy podobnie jak kobiety bywają kapryśne, trzeba mieć do niech wiele cierpliwości. Gdy uda nam się „wyczuć” to ciasto i upiec perfekcyjną, lekką piankę możemy być z siebie dumni. Dobrze wypieczona beza odwdzięczy nam się niebiańskim, delikatnym smakiem: chrupkością wierzchu i piankowym, cudownie ciągnącym się wnętrzem. Dzisiaj prezentuję torcik bezowy z kremem śmietanowym. Dla mnie deser idealny – polecam!

Składniki

  • Spód bezowy:
  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki octu
  • Krem śmietanowy:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100g serka mascarpone
  • Do posmarowania bezy:
  • marmolada/konfitura owocowa (w moim przypadku domowej roboty)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek (żółtka wykorzystuję zazwyczaj do zrobienia faworków). Białka wlewamy do wysokiego naczynia, gdyż piana po ubiciu zwielokrotni swoją objętość. Do białek dodajemy sól oraz cukier. Całość ubijamy na sztywno. Podczas miksowania dodajemy powoli mąkę i ocet.

  2. Żeby spód bezowy wyszedł okrągły należy gotową masę rozłożyć równo za pomocą łyżki na okręgu narysowanym na papierze (odrysowuję okrąg od talerza). Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (bez termoobiegu). Blat bezowy pieczemy przez 60 minut, potem „suszymy” przez kolejne 40 minut w zamkniętym (wyłączonym) piekarniku. Studzimy bezę zostawiając ją na noc przy uchylonych drzwiczkach.

  3. Krem śmietanowy najlepiej przygotować na godzinę przed podaniem tortu. Jak zrobić: ubijamy kremówkę z serkiem mascarpone, a następnie układamy go na spodzie bezowym posmarowanym marmoladą. Gęsta i twarda marmolada zapobiega szybkiemu nasiąkaniu bezy wilgocią. Torcik możemy udekorować z wierzchu owocami lub czekoladą. Podajemy schłodzony.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 07 lutego 2014 to prawda, beza jak sernik potrzebuje cierpliwości i wyczucia, ale efekt, jak widać u Ciebie, wart wszelkiego zachodu, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń