Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki tort bezowy z gotowych blatów z kremem mascarpone i ulubionymi owocami. Tort jest wyśmienity dzięki doskonałym dodatkom. Przygotujemy go w pół godziny.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2415
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 851
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2415
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 851
Składniki
Ubijamy krem. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Dodajemy dla pewności jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne. Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone i śmietan-fix. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 6-8 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Krem jest od razu gotowy do użycia.
Składamy tort. Układamy na paterze dolny blat bezowy i kładziemy na nim 1/2 kremu. Na kremie układamy pokrojone w plasterki kiwi, maliny i dobrze osączone z syropu mandarynki. Przykrywamy je cienką warstwą kremu. Część owoców odkładamy do przyozdobienie góry tortu. Kładziemy drugi blat bezowy. Na nim wykładamy resztę kremu. Możemy go wyłożyć za pomocą ozdobnej końcówki. Na koniec przyozdabiamy tort pozostałymi owocami.
Tort bezowy z kremem mascarpone i owocami gotowy!