Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki tort bezowy z gotowych blatów z kremem mascarpone i ulubionymi owocami. Tort jest wyśmienity dzięki doskonałym dodatkom. Przygotujemy go w pół godziny.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1543
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18365
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1543
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18365
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Składniki
Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Dodajemy dla pewności jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.
Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone i śmietan-fix. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 6-8 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec do kremu dosypujemy kakao i dokładnie łączymy całość mikserem. Odkładamy mikser. Posiekane orzechy i pokrojone drobno śliwki łączymy z kremem łyżką. Krem jest od razu gotowy do użycia.
Składamy tort.
Układamy na paterze dolny blat bezowy i kładziemy na nim 1/2 kremu. Kładziemy drugi blat bezowy. Na nim wykładamy resztę kremu. Możemy go wyłożyć za pomocą ozdobnej końcówki. Na koniec posypujemy tort łyżeczką kakao.
Torcik bezowy z kremem mascarpone gotowy!