Do góry

Desery Przepis na:

Torcik czekoladowe niebo

Torcik czekoladowe niebo

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1099

Dodano:

Odsłon: 3772

Kochani właśnie skończyłem 31 lat i postanowiłem zrobić taki fajny limonkowy tort, z przewagą czekolady i owoców :) Pytania? :D

Składniki

  • 5 jajek
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 espresso z kolumbijskiej kawy z nutą orzechów brazylijskich do nasączenia
  • 4-5 soku z limonek i otartej skórki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 80g masła
  • 500g mascarpone
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 100g malin
  • 100g jeżyn
  • 100g czarnej porzeczki
  • 3 łyżeczki agaru
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • barwniki złoty w żelu i czerwony
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 75g śmietanki 30%
  • 40g masła
  • kilka kropel czarnego barwnika
  • 75g cukru
  • 35g zimnego masła
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy kawą. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. dodajemy mascarpone i miksujemy. Przekładamy krem do tortownicy. Rabarbar myjemy i obieramy z wąsów, dodajemy resztę owoców, zagotowujemy, dodajemy agar. Wylewamy na biszkopt. Schładzamy. Wszystkie składniki tynku łączymy podgrzewając w rondelku. Wyciągamy przełożony tort z rantu i obkładamy kremem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przygotowujemy bezy i solony karmel. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy powoli cukier. Na ściankach rękawa dajemy po kilka kropel barwnika. Wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1,5 godziny. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia. Karmel wylewamy na wierzch. Dekorujemy bezami, owocami, ciastkami etc. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 21 maja Wspaniały torcik urodzinowy. Wszystkiego Najlepszego !.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 13 maja Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, dalszych lat takich jak ten torcik - wesołych, kolorowych, smakowitych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 13 maja To najlepszego :) Torcik wygląda pysznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń