Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy. Ten jest mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, pyszny! A przy tym torcik ten jest nieskomplikowany, prosty i dość szybki w wykonaniu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11948
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6805
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11948
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6805
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Tortownicę (małą, o średnicy około 20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na początku przygotowujemy spód torciku. Kruszymy herbatniki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do herbatników. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy. Spód chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy masę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy (uważając by czekolada pozostała płynna). Dodajemy ją do serka mascarpone, ucieramy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek z czekoladą, kakao, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy żelatynę i miksujemy. Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. Białą czekoladę ścieramy na tarce i dekorujemy nią torcik.
Polecam