Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na prosty torcik, który każdy wykona w swojej kuchni. Czekoladowy biszkopt przełożony konfiturą wiśniową oraz śmietankowym kremem to idealna kompozycja smaków. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Biszkopt: • Do misy dodajemy jajka oraz cukier, całość ubijamy przez około 20 minut (na maksymalnych obrotach) • Mąkę oraz kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej (w trzech porcjach) powili mieszając szpatułką • Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 165 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy, a spód wykładamy papierem do pieczenia) • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na dwie równe części Krem: • Do schłodzonej misy dodajemy: zimną śmietankę, serek mascarpone, cukier oraz fixy do śmietany • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy 150 gramów kremu odważamy do osobnej miseczki (krem będzie służył do dekoracji tortu)
Poncz: • Składniki na poncz mieszamy razem Polewa: • W garnku podgrzewamy śmietankę, gdy zacznie się gotować • wyłączamy grzanie i zdejmujemy z palnika • Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy szpatułką do jej całkowitego rozpuszczenia Tak przygotowaną polewę odstawiamy do wystudzenia Składanie: • Dolny biszkopt nasączamy ponczem (według uznania), a następnie nakładamy konfiturę wiśniową oraz krem śmietanowy • Kładziemy górny blat • Na wierzch wylewamy czekoladową polewą • Tort przekładamy na kilka godzin do lodówki • Po tym czasie tort zdobimy kremem za pomocą rękawa cukierniczego