Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik czekoladowy z budyniem i wiśniami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1136
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1136
Składniki
Przygotuj ciasto: wiśnie mrożone rozmroź, a owoce z kompotu – osącz na sitku. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno domieszaj jajka. Bezpośrednio do ucieranej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz z mlekiem. Połowę ciasta wymieszaj z rumem oraz kakao.
Dwie tortownice posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Na spodzie każdej z nich rozsmaruj połowę jasnego ciasta. Potem wyłóż po połowie ciasta czekoladowego i równomiernie je rozsmaruj. Placki w tortownicach posyp wiśniami. Owoce wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 35 minut.
Przygotuj krem: z mleka oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Przełóż go do metalowej miseczki. Przykryj kawałkiem folii i odstaw do wystudzenia. Zimny budyń utrzyj z masłem i cukrem pudrem na puszysty krem. Na jednym z placków rozsmaruj połowę kremu. Na krem zetrzyj gorzką czekoladę.
Rozsmaruj drugą połowę kremu i przykryj drugim plackiem. Polewę czekoladową stop według przepisu na opakowaniu. Polej nią ciasto. Tort schładzaj około 3 godzin.
ok. 90 minut. Chłodzenie tortu ok. 3 godzin. 1 porcja zawiera 440 kcal.Źródło: Tina