Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jabłkowy

Torcik jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 10874

Zawsze znika w pierwszej kolejności. Niepozorny a super smaczny. Przepis na tortownicę 24cm. Biszkopt można zastąpić biszkopcikami.

Składniki

  • kostka masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • olejek migdałowy - pół
  • 6-7 jabłek lub litr startych jabłek na szarlotkę (nie prażonych)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki maki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • galaretka wiśniowa lub pomarańczowa
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Torcik jabłkowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, dodać cukier oraz żółtka, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. piec około 15-20 min w temp 180 stopni.

  2. Utrzeć kostkę masła z cukrem pudrem, dodać 3 żółtka oraz olejek migdałowy. Zmniejszając obroty w mikserze dodać jabłka starte na grubych okach(lub ze słoika).

  3. Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, zalać tężejącą galaretką. Najbardziej wg mnie pasuje wiśniowa lub pomarańczowa. Podawać mocno schłodzony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danadana 14 lutego znam ten przepis od 40 lat, tyle ze z herbatnikami. Daje cale jaja, nie same zoltka. Jest pulchniejszy. Super, zwlaszcza w gorace letnie dni. Najbardziej ulubione ciasto mojego syna. Zawsze musze robic na jego urodziny. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń