Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kakaowo - truflowy

Torcik kakaowo - truflowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1570

Dodano:

Odsłon: 4164

Mój ulubiony, a w tym wydaniu wyjątkowo tylko dla dorosłych. Jedząc go nie narzekali więc wnioskuję że smakował. :-))))Nie zdążyłam niestety zrobić zdjęcia pojedynczego kawałka:-)))

Składniki

  • Jajka 5szt.
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Mąka tortowa 2/3 szklanki
  • Kakao gorzkie 1/3 szklanki
  • Gorzka czekolada 40dag
  • Masło 100 gram
  • Spirytus 70ml
  • Rum 100ml
  • Skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • Śmietana kremówka 36% 400gram
  • Proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • Cukier waniliowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia mieszamy. Białka ubijamy na sztywno a następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukru. Teraz dodajemy kolejno po jednym żółtku nadal ubijając. Do masy partiami wsypujemy wymieszaną z kakao i proszkiem mąkę. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką żeby składniki dobrze się połączyły.
    Tortownicę o średnicy 24cm. Wykładamy papierem ( samo dno ) boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w 170stopniach 35 - 40 minut. Tradycyjnie do suchego patyczka.
    Po upieczeniu upuszczamy tortownicę z wysokości około 50cm. Studzimy.
    Po wystudzeniu wyrównujemy wierzch ścinając nożem i kroimy go na pół.

  2. Czekoladę topimy na parze , dodajemy kolejno masło , śmietankę oraz cukier waniliowy . Cały czas mieszamy. Wlewamy oba alkohole i dodajemy otartą skórkę pomarańczową. Studzimy masę , co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji . Na początku masa jest płynna ale zgęstnieje po dłuższym czasie. Ja sobie to ułatwiam i w momencie kiedy masa jest zimna wkładam ją do lodówki nadal co jakiś czas mieszając. Biszkopt nasączamy a następnie przekładamy kremem, przykrywamy drugim blatem. Wykładamy na wierzch resztę kremu i smarujemy boki. Ozdobiłam go wiórkami czekoladowymi ale można np: otartą skórką z pomarańczy. Co do ilości alkoholu można zamienić spirytus na wódkę masa będzie wtedy łagodniejsza. Kremu wychodzi na tyle że można przełożyć dwa razy gdy upieczemy ten sam biszkopt ale w tortownicy 20 - 22 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń