Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik kokosowo-pomarańczowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 254
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 254
Składniki
Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz. Wymieszaj je z wiórkami kokosowymi i stopioną czekoladą. Masę rozsmaruj na dnie tortownicy (ok. 20 cm). Dobrze dociśnij palcami do dna formy. Wokół brzegu ustaw kokosowe pralinki, wciśnij je w masę. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki.
Proszek budyniowy wymieszaj z 3 łyżkami wody i cukrem. W garnku zagotuj 400 ml wody, wlej rozrobiony budyń i mieszając gotuj jeszcze minutę, aż masa zgęstnieje. Lekko ją przestudź i wyłóż na przygotowany spód.
Pomarańcze sparz i obierz. Miąższ pokrój na kawałki. Rozłóż je na masie budyniowej. Galaretkę przygotuj według przepisu. Gdy zacznie tężeć, posmaruj nią wierzch ciasta. Wstaw torcik do lodówki. Przed podaniem udekoruj plasterkami pomarańczy, wiórkami i pralinkami kokosowymi. Czas przygotowania: ok. 45 minut, cena porcji: ok. 3,5 zł, kalorie: porcja 350 kcal.
W wersji ekspresowej możesz zrobić torcik kokosowy, kładąc na spód formy ciemne herbatniki lub np. biszkopty.Źródło: Na żywo